top of page
חיפוש

בקיעת האבקועים

  • תמונת הסופר/ת: tzachi2810
    tzachi2810
  • לפני 16 דקות
  • זמן קריאה 2 דקות

עונת הרבייה של נחשים בישראל מגיעה לשיאה באביב ובקיץ, ולאחריה תקופת דגירה משתנה בהתאם למין הנחש ולתנאי הסביבה. סיום תקופה זו מסומן על ידי אירוע מרתק וחשוב במחזור החיים של הנחשים – בקיעת האבקועים. מועד הבקיעה אינו אחיד ומשתנה בין מיני הנחשים השונים בישראל, אך ניתן לציין מגמות כלליות ותקופות זמן אופייניות.

ביצי נחש לפני בקיעה

תלות בטמפרטורה ובמין:

אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על זמן בקיעת האבקועים הוא טמפרטורת הסביבה. כזוחלים, נחשים הם בעלי דם קר, וקצב התפתחות העוברים בתוך הביצים תלוי ישירות בטמפרטורת הקן. טמפרטורות חמות יותר יזרזו את התהליך, בעוד שטמפרטורות קרירות יותר יעכבו אותו.

בנוסף, משך תקופת הדגירה משתנה באופן משמעותי בין מיני הנחשים השונים בישראל. ישנם מינים המטילים ביצים (oviparous) וישנם מינים משריצי ולדות (viviparous או ovoviviparous), כלומר הם משריצים צאצאים חיים לאחר שהתפתחו בתוך גוף האם.


מיני נחשים מטילים ביצים (Oviparous):


  • צפע מצוי: הצפע המצוי מטיל מספר ביצים (בדרך כלל בין 10 ל-20) בסוף האביב או בתחילת הקיץ. תקופת הדגירה נמשכת לרוב בין חודש וחצי לשלושה חודשים, ולכן בקיעת האבקועים מתרחשת לרוב במהלך הקיץ, בין יולי לספטמבר. האבקועים בוקעים עצמאיים לחלוטין וארסיים כבר מרגע בקיעתם.


  • נחש מים משובץ: נקבת נחש המים מטילה מספר גדול של ביצים (לעיתים מעל 20) בקרבת מקווי מים בחודשי הקיץ. תקופת הדגירה קצרה יחסית, ונמשכת לרוב בין 40 ל-60 ימים. לכן, בקיעת האבקועים מתרחשת בסוף הקיץ או בתחילת הסתיו, בין אוגוסט לאוקטובר. האבקועים אינם ארסיים.


  •  זעמן: הזעמן השחור מטיל מספר ביצים (בין 6 ל-12) באביב או בתחילת הקיץ, לרוב במקומות מוסתרים כמו מתחת לאבנים או בתוך גזעי עצים רקובים. תקופת הדגירה נמשכת כשלושה חודשים, ולכן בקיעת האבקועים מתרחשת לרוב במהלך הקיץ, בין יולי לספטמבר. האבקועים אינם ארסיים. צעירי הזעמן השחור מפוספסים בצבעי צהוב ושחור, ורק עם התבגרותם הם מקבלים את צבעם השחור האחיד.

 

  • זעמן מטבעות:  נקבת זעמן המטבעות מטילה מספר ביצים (בין 5 ל-15) באביב או בתחילת הקיץ, לעיתים קרובות במחילות נטושות של מכרסמים או מתחת לסלעים. תקופת הדגירה נמשכת כשני חודשים, ולכן בקיעת האבקועים מתרחשת לרוב במהלך הקיץ, בין יוני לאוגוסט. האבקועים אינם ארסיים ומאופיינים בדגם כתמים דמוי מטבע על גבם, ממנו נגזר שמם.


חשיבות מועד הבקיעה:

מועד בקיעת האבקועים הוא קריטי להישרדותם. בקיעה בסוף הקיץ או בתחילת הסתיו מעניקה לאבקועים זמן קצר להתחיל לצוד ולאגור שומן לקראת חודשי החורף הקרים, בהם פעילות הזוחלים פוחתת משמעותית. טמפרטורות מתונות יחסית וזמינות טרף עדיין סבירה בתקופה זו מגדילות את סיכויי ההישרדות של הדור הצעיר.


השפעת שינויי האקלים:

חשוב לציין כי שינויי האקלים עלולים להשפיע על מועדי הרבייה והבקיעה של נחשים בישראל. טמפרטורות חמות מהרגיל באביב עלולות להקדים את עונת הרבייה, וקיצים ארוכים וחמים יותר עשויים להשפיע על משך תקופת הדגירה ועל מועד הבקיעה. מחקרים ארוכי טווח נדרשים כדי להבין את ההשלכות המלאות של שינויים אלו על מחזורי החיים של נחשי ישראל.


לסיכום, בקיעת אבקועי הנחשים בישראל היא תופעה המתרחשת בעיקר במהלך חודשי הקיץ ותחילת הסתיו, בין יולי לאוקטובר. המועד המדויק תלוי במין הנחש ובטמפרטורת הסביבה. תקופה זו היא קריטית להישרדות הדור הצעיר, המצויד מרגע בקיעתו ביכולת לצוד ולהתמודד עם אתגרי הסביבה.

 

 
 
 

Comments


bottom of page